Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Συμβουλές για να τα βγάλεις πέρα τις πρώτες μέρες στη σχολή

Το καλοκαίρι τελείωσε και για εσάς που περάσατε τον Γολγοθά των πανελληνίων είναι σίγουρο ότι θα ήταν από τα καλύτερα και πιο ξέγνοιαστα καλοκαίρια, ξέροντας ότι τα βάσανά σας τελείωσαν.


Να πούμε συγχαρητήρια λοιπόν σε εκείνους που πέρασαν σε σχολές και ξεκινάνε την φοιτητική τους ζωή και κουράγιο σε εκείνους που είναι παλιοί.

Πλησιάζει η στιγμή της πρώτης ημέρας στη σχολή και αναρωτιέστε τι σας περιμένει; 

Αποκαλύπτουμε στα “ψαράκια” της παρέας τι θα συναντήσετε την πρώτη ημέρα, και πώς να κινηθείτε ώστε να σας φανεί περίπατος.

1) Εγγραφή και δικαιολογητικά

Αρχικά πρέπει να εντοπίσεις την γραμματεία του τμήματός σου για να καταθέσεις τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση για εγγραφή
  • Aπολυτήριο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είστε εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
  • Να έχεις μαζί σου την αστυνομική σου ταυτότητα και φωτοαντίγραφο 
**Εκτός των παραπάνω και μόνον όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%) υποβάλλουν και αντίγραφο της βεβαίωσης (πρόσβασης).

2) Πρώτη επαφή με τους υπόλοιπους φοιτητές

Πηγαίνοντας για πρώτη φορά στη σχολή, είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις κάτι πρωτόγνωρο. Μπορεί να νιώσεις άβολα ή χαμένος με τον κόσμο που θα αντικρίσεις και τους ρυθμούς, και μη ξέροντας ακριβώς ποιο πρέπει να είναι το επόμενο σου βήμα μπορεί να σου προκαλέσει χάος. Μην ξεχνάς όμως, δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι. Αν παρατηρήσεις γύρω σου θα δεις πολλούς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσένα. Επωφελήσου το λοιπόν και κάνε αμέσως την πρώτη σου γνωριμία. Μην κολλάς! Μίλα σε όποιον σου γεμίσει το μάτι (και φαίνεται χαμένος σαν εσένα) και πιάσε την κουβέντα. Τώρα έχεις κάποιον που μπορείτε μαζί να εξερευνήσετε τον χώρο και να ανταλλάξετε πληροφορίες.

3)Προσοχή στο καραούλι

Πριν καλά καλά πατήσεις το πόδι σου μέσα στο κτίριο, είναι πάρα πολύ πιθανό κάποιος να σε πλησιάσει και να σου πιάσει την κουβέντα. Θα είναι εξοικειωμένος με ότι αφορά τη σχολή και μπορεί να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημά σου. Είναι σίγουρο ότι ανήκει σε κάποια φοιτητική παράταξη που εκπροσωπεί πολιτικά συμφέροντα και έχει κύριο σκοπό μακροπρόθεσμα να.. πάρει την ψήφο σου. Δεν λέω, οκ βοηθούν πολύ ιδίως στην αρχή, αλλά και αργότερα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου με σημειώσεις, συμβουλές, διάφορες πληροφορίες για τους καθηγητές και διοργανώνουν οικονομικές εκδρομές και πάρτι που σίγουρα θα σε ενδιαφέρουν. Από εκεί και πέρα αν θα αναπτύξεις περαιτέρω σχέση μαζί τους είναι καθαρά δικό σου θέμα, όμως καλό θα είναι να μην μπει στη νοοτροπία σου και την φοιτητική σου σταδιοδρομία.

4) Γνώρισε διαφορετικούς ανθρώπους

Μπορεί να έχεις ήδη τα φιλαράκια σου και ειδικά αν έχεις περάσει στην ίδια πόλη που μένεις. Όμως γιατί να χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καινούρια άτομα που μπορεί να σου ανοίξουν νέους ορίζοντες; Θα ακούσεις διαφορετικές απόψεις και φυσικά θα έχεις την ευκαιρία αν κρατήσεις επαφές, να τους επισκέπτεσαι και να γνωρίζεις νέες πόλεις

Άλλος λόγος για να γνωρίσεις πολύ κόσμο είναι για να μπορείς να ανταλλάζεις πληροφορίες σχετικές με τις σπουδές σου, την ύλη των μαθημάτων, τα κουσούρια των καθηγητών, τις σημειώσεις, κτλ. Έτσι δεν θα τρέχεις απελπισμένος τελευταία στιγμή να βρεις την οποιαδήποτε πληροφορία.

Μην σε πιάνουν οι ντροπές σου όμως, νιώσε ελεύθερα και γνώρισε κόσμο από την αρχή γιατί όσο θα περνάει ο καιρός θα αρχίσουν να διαμορφώνονται οι παρέες και θα πρέπει να έχεις κάνει και εσύ τη δική σου για να μην ξεμείνεις!

5) Μάθε τα πάντα και επωφελήσου

Ζήτησε από την γραμματεία σου ή αν έχει κοίτα στο site της σχολής σου για τον οδηγό σπουδών του πανεπιστημίου σου. Εκεί θα έχει όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται, από την φοιτητική λέσχη και την βιβλιοθήκη μέχρι θεατρικές ομάδες και γυμναστήριο.

Καλή αρχή!!!

***BONUS
Καθώς έγραφα αυτό το κείμενο αυτό το video μου ήρθε στο μυαλό!!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου