Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγός εύρεσης σπιτιού για νέους φοιτητές

Στις 29 Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι Βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι νέοι φοιτητές και σπουδαστές βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτηση στέγης.


Οι εγγραφές των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων και οι εγγραφές σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές κλπ. θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και για αυτό καλό θα είναι να επιλέξεις με έξυπνο τρόπο το σπίτι που θα ενοικιάσεις.

Για να μην σκας, σου δίνουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρεις αυτό που ψάχνεις και θα γλυτώσεις και από περιττά έξοδα.

  • Υπέγραψε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και όχι προφορική συμφωνία. Επίσης τσέκαρε μαζί με τον ιδιοκτήτη την κατάσταση του σπιτιού για να μην προσπαθήσει αργότερα να τα ρίξει σε εσένα. Αν σου υποσχεθεί ότι στην πορεία θα επισκευάσει κάτι, υποχρέωσε τον να το γράψει στο πίσω μέρος του μισθωτηρίου όπως και κάθε άλλο σχόλιο ή συμφωνία που κάνετε.
  • Μην δώσεις σε καμία περίπτωση προκαταβολή σε δήθεν εταιρία συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σε εξαπατήσουν.
  • Έλεγξε το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κλπ.). Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τέτοια πρόβλημα στο σπίτι και να συμφωνήσετε με τον ιδιοκτήτη να τα επισκευάσει από την αρχή.
  • Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη ή κάποιο ένοικο της πολυκατοικίας για το ύψος των κοινοχρήστων και άλλων δαπανών για να μην έχεις ανεπιθύμητες εκπληξούλες αργότερα. Αν ψάχνεις για σπίτι μεταξύ Αύγουστο και Σεπτέμβρη και κοιτάξεις τα κοινόχρηστα μιας πολυκατοικίας, προφανώς και θα είναι χαμηλά. Πρέπει να σκεφτείς και να συνυπολογίσεις το πετρέλαιο του χειμώνα.
  • Δεν μπορεί να κλείσει μια συμφωνία χωρίς να γίνει παζάρι. Συνήθως οι ιδιοκτήτες θα ξεκινήσουν με την μέγιστη τιμή που μπορούν και στη συνέχεια, θα καταλήξετε σε μια μέση λύση. Αν ενοικιάσεις στην πρώτη τιμή που θα σου πει, θα είσαι μεγάλο κορόιδο.
  • Δες πολλά σπίτια πριν αποφασίσεις. Τα περισσότερα σπίτια εκεί έξω είναι σε κακή κατάσταση και μπορεί να ενθουσιαστείς αν βρεις ένα καλούτσικο και να βιαστείς να το ‘’κλείσεις’’. Αν κάνεις λίγο υπομονή και ψάξεις περισσότερο, θα βρεις σίγουρα ένα σπίτι που θα είναι σε καλή τιμή και κατάσταση και θα γλυτώσεις από προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν αλλά και από περιττά έξοδα για μετακόμιση μετά από μερικούς μήνες.
  • Υπάρχουν πολλά site στο internet για εύρεση φοιτητόσπιτου ή ακόμα και συγκάτοικου και χωρίς μεσιτική προμήθεια.
  • Το να ενοικιάσεις σπίτι κοντά στη σχολή σου είναι μια πολύ καλή κίνηση γιατί δεν θα χρειάζεται να ξυπνάς πολύ ώρα νωρίτερα για να πας στο μάθημα και ούτε θα τρως χρόνο στους δρόμους. Όμως αυτά τα σπίτια λόγω των προνομίων τους μπορεί να είναι ακριβότερα οπότε μια άλλη λύση είναι να βρεις σπίτι σε μια διπλανή περιοχή αλλά που θα έχει οπωσδήποτε καλή συγκοινωνία.
  • Η συγκατοίκηση αν και δύσκολη έχει την πλάκα της και τα προνόμια της. Αν είσαι μοναχικός ή ιδιότροπος τύπος μην το σκέφτεσαι και πάρα πολύ γιατί όταν λέμε συγκατοίκηση εννοούμε ότι θα τρως συνεχώς στην μάπα τον άλλον (ή άλλους) ακόμα και αν δεν έχεις την όρεξη και επίσης θα πρέπει να βάλεις στο πλάι μερικές από τις συνήθειές σου και να κάνεις υποχωρήσεις για να δουλέψει το θέμα. Όπως και να’χει η συγκατοίκηση με ένα ή περισσότερα άτομα διευκολύνει την τσέπη σου πολύ, σου δίνεται η ευκαιρία να διαλέξεις καλύτερο και μεγαλύτερο σπίτι από ότι αν ενοικίαζες μόνος και ας μην ξεχνάμε το θέμα της καθαριότητας που θα μοιραστεί και αυτό!!
  • Υπάρχει επίδομα στέγασης για ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών. Τηλεφώνησε ή πέρνα από τη γραμματεία για να μάθεις με τι κριτήρια κάποιος μπορεί να το πάρει.
Καλή αρχή!!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου