Τρίτη 8 Απριλίου 2014

5 βήματα για μια τέλεια παρουσίαση

Και ήρθε η ώρα που καλείσαι να παρουσιάσεις την εργασία σου μπροστά στους συμφοιτητές σου και στον καθηγητή σου! Τα χέρια σου ιδρώνουν , το στομάχι σου πονάει , τα πόδια σου τρέμουν και οι λέξεις βγαίνουν δύσκολα από το στόμα σου λες και δεν σε υπακούει το σώμα σου. Ηρέμησε. Ακολούθησε τα 5 αυτά βήματα και η επιτυχία είναι κάτι περισσότερο από σίγουρη.









1. Προετοιμάσου
Πρέπει να έχεις την απαραίτητη γνώση των πληροφοριών που σχετίζονται με το κοινό που απευθύνεσαι αλλά και με τον στόχο που θέλεις να πετύχεις με την παρουσίαση σου. Αφού απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις οργάνωσε τον λόγο σου. Μπορείς για να μην μιλάς συνεχώς εσύ να εμπλουτίσεις τον λόγο σου με κάποια βίντεο και γενικότερα διαδραστικό υλικό ή κάποιες γραφικές παραστάσεις.


2. Φτιάξε την παρουσίαση
Όπως έλεγαν  και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το λακωνίζειν εστί  φιλοσοφείν! Βάλε στην παρουσίασή σου ότι θεωρείς σημαντικό και μην πλατειάζεις  γιατί θα πετύχεις τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλεις να πετύχεις. Οι διαφάνειες σου πρέπει να γράφουν τα απολύτως σημαντικά ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά στον λόγο σου και να μην τραβούν την προσοχή των ακροατών σου.

3. Εξασκήσου
Η εξάσκηση είναι η καλύτερη λύση για να αποβάλεις το άγχος σου.Ζήτησε από κάποιο φίλο / συγγενή κλπ να σε παρακολουθήσει και να σου δώσει μετά feedback για το τι χρειάζεται βελτίωση ή εναλλακτικά μίλα στο καθρέφτη σου. Είναι ο καλύτερος ακροατής - και θεατής!

4. Δώσ’τα όλα
Δε μετράει μόνο το τί λες αλλά και πώς το λες.  Προσπάθησε να έχεις άνεση, να κοιτάς  το κοινό σου και να μην εστιάζεις μόνο σε μερικούς. Μην γυρίσεις ποτέ την πλάτη στο κοινό σου και αν κολλήσεις προσπάθησε να το διαχειρίστεις ψύχραιμα χωρίς να κάνεις κάποιο είδους αστείο τονίζοντας το λάθος σου.

5. Χαμογέλα!
Αντιμετώπισε την όλη διαδικασία με χαμόγελο και θετική ενέργεια. Δες το σαν εμπειρία και προσπάθησε να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος για παρουσιάσεις συνεπώς ούτε και εσύ!

 Πάρε βαθιά ανάσα και ξεκίνα :) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου