Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Πρεμιέρες και κλασσικές ταινίες στο 4ο Φεστιβάλ Θερινού Σινεμά της Αθήνας!


Μεγάλες πρεμιέρες, σπάνια κλασικά αριστουργήματα, μερικά από τα διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου και πρωτότυπες μουσικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και φιλοδοξεί να αποκαλύψει μέσω της κινηματογραφικής ματιάς κρυμμένες οάσεις της πόλης.

Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, οι πλατείες, τα πάρκα και τα μουσεία της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό συνδυάζοντας την ομορφιά του αστικού τοπίου με πάνω από 20 αριστουργήματα της 7ης τέχνης. Ο πεζόδρομος της Δ. Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό και το Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι ορισμένα από τα από τα μέρη της πόλης που θα φιλοξενήσουν το καλοκαιρινό φεστιβάλ.Στους χώρους προβολών συμπεριλαμβάνονται και μερικοί από τους ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους της Αττικής που φέτος αυξάνονται σε αριθμό και περιοχές. Αγαπημένοι κινηματογράφοι όπως το Σινέ Θησείο, το Σινέ Ψυρρή, το Σινέ Ελληνίς, η Δεξαμενή, αλλά και ένα από τα νεότερα θερινά της πόλης, το Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, φιλοξενώντας επιλεγμένες ταινίες διαφόρων ειδών με στόχο να ικανοποιήσουν το αυξημένο απαιτητικό κοινό.

Κλασικά και σπάνια αριστουργήματα του αμερικάνικου κινηματογράφου παίρνουν πνοή στους υπαίθριους χώρους προβολής του φεστιβάλ, με πρωταγωνιστές ηθοποιούς αστέρια σε ταινίες σταθμούς όπως τα «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly Last Summer), «Τσάιναταουν» (Chinatown), «Η Παράσταση Αρχίζει» (All That Jazz), «Το Μεροκάματο του Φόβου» (Sorcerer), «Οι μαχητές» (The Warriors), για να έρθει με τη σειρά του το μοντέρνο σινεμά του Γούντι Άλεν  με το «Απιστίες και Αμαρτίες» (Crimes & Misdemeanors) και του Σπάικ Λι με το «Κάνε το Σωστό» (Do the right thing).

Παράλληλα,για τους λάτρεις  του βουβού κινηματογράφου προβάλλονται ταινίες με πρωτότυπη ζωντανή μουσική, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα ειδικά σχεδιασμένο για το φεστιβάλ. Την αρχή κάνει ο Felizol με δύο ταινίες του μετρ του πειραματικού σινεμά, Κένεθ Άνγκερ, τα «Scorpio Rising» και «Lucifer Rising», δίνοντας τη δική του μουσική οπτική. Ακόμη, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει για 3η χρονιά τη συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ ) με την παραγωγή πέντε ταινιών μικρού μήκους.Μέσω του προγράμματος του Ε.Κ.Κ., νέοι σκηνοθέτες έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν δικές τους ταινίες μικρού μήκους με διαφορετική θεματολογία κάθε χρονιά.

 Ειδική θέση στο φεστιβάλ κατέχει ο ελληνικός κινηματογράφος, καθώς θα προβληθούν μία σειρά από ελληνικές ταινίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σκηνοθετών που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού σινεμά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά όπως το «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και την «Πίσω Πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου αλλά και πιο σύγχρονες ταινίες όπως με τα «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη και ντοκιμαντέρ «Πάρβας - Άγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα.

το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιλέγει να ανοίξει αυλαία με ένα έργο με «άρωμα Ελλάδας». Την ταινία του Χοσεΐν Αμινί, «Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου» (Two Faces of January), που είναι γυρισμένη κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη και φέρνει σε πρώτο πλάνο τον Παρθενώνα και τα σοκάκια της Πλάκας καθώς επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. H ταινία κάνει αβάν πρεμιέρ σήμερα στο Σινέ Θησείο και θα βγει στις αίθουσες την Πέμπτη 19 Ιουνίου, από τις Seven Films/Spentzos Film.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
(Οι προβολές 21:00)
 


Ιούνιος: 

1. The Τwo Faces of January-(Τα δύο πρόσωπα του Γενάρη) του Hossein Amini (2014) Πρεμιέρα-μόνο προσκλήσεις,  Σινέ Θησείο 16/6


2.Groundhog Day (Η μέρα της Μαρμότας) του Harold Ramis (1993), Σινέ Ψυρρή - 23/6

3. Πάρβας - Άγονη Γραμμή του Γεράσιμου Ρήγα (2008), Νομισματικό Μουσείο - 24/6

4. Zarafa (Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα) των Bezancon & Lie (2012), Πλατεία Μεσολογγίου (Παγκράτι) - 26/6

5. Felizol (Μουσικό) - Lucifer Rising & Scorpio Rising του Kenneth Anger, TBA - 30/6



Ιούλιος:

6. Do the Right Thing (Κάνε το σωστό) του Spike Lee (1989), Πλατεία Αυδή - 4/7

7. Chinatown (Τσαϊνατάουν) του Roman Polanski (1974), Βυζαντινό Μουσείο - 9/7

8. Sorcerer (Το μεροκάματο του φόβου) του William Friedkin (1977), Πεζόδρομος Δ. 
Αρεοπαγίτου - 11/7

9. On Connait la chanson (Η ζωή είναι ένα τραγούδι) του Alain Resnais (1997), Δεξαμενή - 14/7

10. Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη (1995), Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι) - 15/7

11. Ας Περιμένουν οι Γυναίκες του Σταύρου Τσιώλη (1994), Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος - 18/7

12. Suddenly Last Summer (Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι) του Joseph L. Mankiewicz (1959), Αρχαιολογικό Μουσείο - 22/7

13. The Warriors (Οι μαχητές) του Walter Hill (1977), Άλσος Πετραλώνων - 24/7

14. All That Jazz (Η παράσταση αρχίζει) του Bob Fosse (1979), Σινέ Ελληνίς - 29/7



Αύγουστος - Σεπτέμβριος:

15. Μαγική Πόλις του Νίκου Κούνδουρου (1954), Δουργούτη - 26/8

16. Being There (Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς) του Hal Ashby (1979), Άλσος Νέας Σμύρνης - 28/8

17. Πίσω Πόρτα του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1984), Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου - 5/9


Όλες οι προβολές διοργανώνονται με την υποστήριξη του ΕΟΤ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου