Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πόσο μεγάλο είναι πραγματικά το σύμπαν;;


Αυτή είναι η Γη. Εδώ ζούμε εμείς.


Και αυτή είναι η γειτονιά σου, το ηλιακό σύστημα.


Αυτή είναι η απόσταση, μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Δεν μοιάζει και τόσο μεγάλη, έτσι δεν είναι;


ΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ. Μέσα σε αυτήν την απόσταση, χωράνε όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος!!


 Αλλά ας μιλήσουμε λίγο ακόμα για τους πλανήτες. Αυτός ο πράσινος "λεκές", είναι στην πραγματικότητα η Βόρεια Αμερική στον Δία.


Και αυτό είναι το μέγεθος της Γης (η μάλλον έξι) σε σύγκριση με τον Κρόνο.


Να και κάτι που πραγματικά θα μας άλλαζε την καθημερινότητα.. Έτσι θα ήταν ο ουρανός, αν η Γη είχε δαχτυλίδια όπως ο Κρόνος.


Και αυτός εδώ ο αξιολάτρευτος "βράχος", είναι ένας κομήτης. Κάπως έτσι θα φαινότανε αν βρισκόταν πάνω από το Los Angeles.


Φυσικά ο κομήτης είναι ένα τίποτα, σε σύγκριση με τον ήλιο μας..


Και αυτή είναι μια φωτογραφία τραβηγμένη από το φεγγάρι, με θέα την Γη.


Νάμαστε και πάλι, αυτή τη φορά από τον Άρη.


Εδώ είμαστε εμείς, πίσω από τα δαχτυλίδια του Κρόνου.


Και αυτή η μπλε κουκκίδα είμαστε εμείς, πίσω από τον Ποσειδώνα, 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.


Αλλά για να μην προτρέχουμε. Αυτή είναι ή Γη, σε σύγκριση με τον ήλιο μας. Μικροσκοπική, έτσι δεν είναι;


Και αυτός είναι ο ίδιος ακριβώς ήλιος, από την επιφάνεια του Άρη.


Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Το ξέρατε ότι υπάρχουν περισσότερα αστέρια στο σύμπαν, από ότι υπάρχουν κόκκοι άμμου σε όλες της παραλίες της Γης;


Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αστέρια πολύ, πολύ μεγαλύτερα από το δικό μας. Δείτε πόσο μικρός στην πραγματικότητα είναι ο τρανός μας ήλιος, σε σύγκριση με ένα άλλο αστέρι.


Το μεγαλύτερο αστέρι στο σύμπαν, το VY Canis Majoris, είναι 1,000,000,000 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας.


Αλλά κανένα από αυτά τα αστέρια, δεν συγκρίνεται με το μέγεθος ενός γαλαξία. Στην πραγματικότητα, άμα μπορούσαμε να συρρικνώσουμε ένα αστέρι, στο μέγεθος ενός λευκού αιμοσφαιρίου, και συρρικνώναμε και το μέγεθος του Milky Way (του γαλαξία μας) με τον ίδιο τρόπο, τότε το Milky Way θα είχε το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Όπως δηλαδή καταλάβατε, το Milky Way είναι τεράστιο. Εδώ ζούμε εμείς, μέσα στο γαλαξία.


Αλλά μόνο αυτό το κομμάτι του γαλαξία μπορούμε να δούμε. ( Όλα τα αστέρια που βλέπουμε, βρίσκονται μέσα στον παρακάτω κίτρινο κύκλο )


Αλλά ακόμα και ο γαλαξίας μας, είναι μικροσκοπικός σε σύγκριση με άλλους. Παρακάτω είναι το Milky Way σε σύγκριση με το IC 1011, 350 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά απο την Γη.

 Αλλά ας σκεφτούμε έξω από το κουτί. Μέσα σε αυτήν την φωτογραφία, τραβηγμένη από ένα ταπεινό τηλεσκόπιο, υπάρχουν αμέτρητοι γαλαξίες, που ο καθένας περιέχει εκατομμύρια αστέρια, και το καθένα τους δικούς του πλανήτες.


Αυτός είναι μόνο ένας από του γαλαξίες που απεικονίζονται παραπάνω, ο UDF 423. Αυτός ο γαλαξίας είναι 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Όταν κοιτάτε αυτήν την φωτογραφία, ουσιαστικά κοιτάτε  δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν.


Και φυσικά μην ξεχνάτε - Ότι η φωτογραφία με τους παραπάνω γαλαξίες, είναι μόνο ένα πολύ, πολύ μικρό κομμάτι του σύμπαντος. Ένα ασήμαντο κομμάτι του ουρανού που κοιτάμε κάθε βράδυ!


Αλλά φυσικά μην ξεχνάμε και της μαύρες τρύπες, που τυχαίνει να είναι και αόρατες. Παρακάτω θα δείτε το μέγεθος μιας μαύρης τρύπας, σε σύγκριση με την τροχιά της Γης.

Έτσι, άμα ποτέ νιώσετε άσχημα επειδή ακυρώθηκε η αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση ή επειδή τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια άρχισαν νωρίτερα από ότι υπολογίζατε, τότε να θυμάστε ότι...

Αυτό εδώ, είναι το σπίτι μας, όπως θα φαινόταν από το διάστημα.


Άμα κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά, θα δούμε το ηλιακό μας σύστημα.


Λίγο ακόμα, και θα δούμε την διαστρική μας γειτονιά.


Ακόμα παραπέρα, βρίσκεται ο γαλαξίας μας...


Πιο μακριά ακόμα, βρίσκεται η γαλαξιακή μας γειτονιά.


Λίγο ακόμα...


Σχεδόν φτάσαμε...


Το Ορατό Σύμπαν: Η φωτογραφία παρακάτω, απεικονίζει το ορατό προς το παρόν σύμπαν. Κάπου στην κόκκινη κουκκίδα είμαστε και εμείς... τίποτα παραπάνω από ένα μικρό μυρμήγκι, σε ένα μεγάλο βάζο.


Μην ξεχνάτε όμως, ότι η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει μόνο το ΟΡΑΤΌ σε εμάς, σύμπαν. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ολόκληρο το σύμπαν, είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το ορατό. Φυσικά αυτό είναι μόνο μια εκτίμηση, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου