Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

9+1 διατροφικές συμβουλές για να τα βγάλεις πέρα στην εξεταστική


Η περίοδος της εξεταστικής έφτασε, ψάχνεις για σημειώσεις, θέματα, κάνεις βουτιά μέσα στα βιβλία και μένεις ξάγρυπνος για να μπορέσεις να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα! Συνήθως σε πιάνει πανικός, ξεχνάς να φας και όταν το θυμηθείς, γεμίζεις το στομάχι σου με ότι πρόχειρο και γρήγορο φαγητό βρεθεί μπροστά σου και με πολύ, πάρα πολύ καφέ.
Βάλε φρένο, σκέψου ότι αν ακολουθήσεις κάποιους διατροφικούς κανόνες, θα μπορέσεις να παραμείνεις ήρεμος, να έχεις ενέργεια και να πετύχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση. Μη ξεχνάς επίσης, ότι  η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για δίαιτα αδυνατίσματος, περιορισμό θερμίδων ή μεγάλες αλλαγές στο συνήθη τρόπο διατροφής. Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, αυξημένη κόπωση, μείωση της συγκέντρωσης, δυσκολίες απομνημόνευσης και γενικότερα μπορεί να αυξήσει το άγχος και να περιορίσει την πνευματική απόδοση.

1.Πάντα πρωινό
Αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση. Φοιτητές που δεν τρώνε καθόλου πρωινό, παρουσιάζουν συνήθως χαμηλή ενεργητικότητα, νιώθουν κουρασμένοι, είναι πιο νευρικοί και σπανίως μπορούν να αποδώσουν σωστά. Προσοχή όμως, γιατί ένα βαρύ και δύσπεπτο πρωινό με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, μπορεί να προκαλέσει πνευματική νωθρότητα και υπνηλία.

2. Ισορροπία
Το διαιτολόγιο κάθε ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών, στις κατάλληλες ποσότητες. Ιδιαίτερη, όμως, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρέσκων φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών.

3. Τακτικές ώρες
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3-4 ώρες, εξασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία του εγκεφάλου με γλυκόζη και ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται από την εντατική μελέτη.

 4 .Υγιεινά σνακ
Φρέσκα φρούτα, φυσικοί χυμοί, σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, σπιτικές πίτες και ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικές λύσεις. Αντίθετα, τρόφιμα πλούσια σε κακής ποιότητας λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι επιβαρύνουν τον οργανισμό και ελαττώνουν την πνευματική απόδοση.

5. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων
Τα πλούσια σε θερμίδες γεύματα αυξάνουν το πεπτικό στρες, προκαλούν κόπωση και ελαττώνουν τη συγκέντρωση, την ικανότητα απομνημόνευσης και την απόδοση. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ποσότητες του βραδινού γεύματος, επειδή μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου – ο καλός ύπνος έχει καθοριστική επίδραση στην πνευματική απόδοση.

6. Αποφυγή δύσπεπτων τροφίμων
Βαριά φαγητά, τηγανητά, τσιγαριστά, αλλαντικά με πάχος, σάλτσες, μπαχαρικά και τα πολλά ζωικά λιπαρά αυξάνουν το στομαχικό φόρτο και πρέπει να αποφεύγονται ή να περιοριστούν δραστικά.

7. Περιορισμός γλυκών
Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, βιομηχανοποιημένων σνακ και αναψυκτικών. Η υπερβολική κατανάλωση απλών σακχάρων μειώνει την ενεργητικότητα και μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πνευματική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μεταβολές στη διάθεση.

8. Λίγη σοκολάτα βοηθάει
 Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης, για αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο κατά την εξεταστική περίοδο.

9. Αύξηση πρόσληψης υγρών
Μικρές ποσότητες νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθούν στη θερμορρύθμιση του οργανισμού, καθυστερούν την εμφάνιση της κόπωσης και συνδράμουν στη γενικότερα καλή λειτουργία του οργανισμού. Χυμοί χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα, φρούτα και σαλάτες λαχανικών συμπληρώνουν τις απαιτήσεις σε υγρά.

10. Προσοχή στους καφέδες
Ο καφές, ιδιαίτερα η καφεΐνη που περιέχει, αποτελεί σημαντικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε λογικές ποσότητες, προκαλεί πνευματική εγρήγορση και ελαττώνει το αίσθημα της κόπωσης. Η υπερβολική κατανάλωση όμως μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος και αϋπνία, δηλαδή σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.


Ξεκίνα λοιπόν την εξεταστική σου με ένα πολύ δυνατό σύμμαχο που είναι η υγιεινή διατροφή για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα!

Πηγή: www.neopolis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου